De 2e wereldoorlog is een verschrikkelijke gebeurtenis in onze geschiedenis
De Tweede Wereldoorlog is een van de meest vreselijke oorlogen uit de geschiedenis. Deze start in 1939 met de inval in Polen door Duitsland. Het is een oorlog met miljoenen slachtoffers over de gehele wereld. De oorlog wordt op een vreselijke manier beëindigd in augustus 1945 met het werpen van twee atoombommen op de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki. Nog geen week later capituleert uiteindelijk ook het Japanse Keizerrijk.
Duitse inval in Nederland
In de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) was ons land nog neutraal. In de Tweede Wereld oorlog werd ons land op 10 mei 1940 binnengevallen door Duitsland. Vijf dagen later was de strijd al beslecht. Het Nederlandse leger was niet tegen de Duitse vechtmachine opgewassen. Na het bombardement op Rotterdam capituleerde ons land. De regering inclusief koningin Wilhelmina weken uit naar Londen. De Duitsers stellen Arthur Seyss-Inquart aan als Rijkscommissaris van Nederland.
Gedurende de oorlog is er een grote verzetsbeweging actief die de Duitsers het leven zuur maken met verschillende aanslagen maar ook voor onderdak voor de grootschalig vervolgde Joden en geallieerde piloten van neergestorte toestellen zorgden.
Na een lange strijd wordt ons land in mei 1945 bevrijd door de geallieerden. De vrede wordt in Wageningen getekend op 5 mei.
De strijd in Europa
Duitsland viel als eerste Polen binnen in 1939. Hierna volgde Nederland. Hitler wilde een groot Duits rijk stichten. Gestaagd veroverde hij diverse landen. Oostenrijk had zich inmiddels bij Duitsland aangesloten. In het zuiden van Europa had Hitler een bondgenoot in de Italiaanse machthebber Mussolini. Hij wilde zijn macht uitbreiden naar het Afrikaanse continent.
Wereldwijde strijd
De oorlog kreeg een echt werelds karakter na de Japanse aanval op de Amerikaanse marinehaven Pearl Harbor. Ook de Amerikanen gingen zich toen met de oorlog bemoeien. Zo ontstond er een alliantie van een aantal landen zoals de Verenigde Staten, Canada, Groot Brittannië, Polen, China en Rusland. Zij namen het op tegen Duitsland en Italië in Europa en het noorden van Afrika. In Azië moesten vochten ze tegen Japan.
Het einde van de tweede wereldoorlog
Hitler maakte een grote fout door Rusland te willen veroveren. De strijd op meerdere fronten kon het Duitse leger niet bolwerken. De Russen wisten uiteindelijk de aanval af te slaan trokken op vanuit het oosten richting Berlijn. Ook in Noord Afrika verloren de Duitsers en Italianen de strijd.
Op 6 juni 1944 deden de geallieerden een invasie in Frankrijk bij Normandië. Hier ontstond een van de grootste veldslagen allertijden die uiteindelijk door de geallieerden werd gewonnen. Vanuit Frankrijk trokken zij via België naar Nederland. Het duurde uiteindelijk tot mei 1945 dat Nederland grotendeels was bevrijd. Hierna was de oorlog in Europa snel beslecht.
In Azië was de strijd nog niet gestreden. Dit duurde nog enkele maanden en hiervoor waren twee atoombommen nodig die door de Amerikanen in Augustus 1945 op Hiroshima en Nagasaki werden gegooid. Uiteindelijk capituleerde ook Japan. Dit betekende het einde van de meest gruwelijke oorlog allertijden waarbij 72 miljoen doden zijn gevallen. Ruim 40 miljoen hiervan waren burgerslachtoffers.
Alle misdaden van Nederland vindt je online
Misdaad heeft altijd een intrigerende werking op veel mensen gehad. Crimeprogramma’s trekken altijd veel kijkers, mede dankzij de misdaadverslaggevers. Maar wist je dat je ook online van alles over de misdaden in Nederland kunt terugvinden? Hiervoor ga je online naar een zogenaamde crimesite.
Wat is een crimesite?
Een crimesite is een bepaalde site waarop je allerlei informatie en publicaties kan terugvinden over de criminaliteit en specifieke misdaden in ons land. Deze informatie loopt zeer uiteen. Het kan over lopende rechtszaken gaan maar ook inhoudelijk nieuws over specifieke zaken of liquidaties. Ook vind je er allerlei informatie die met politie en justitie hebben te maken.
Al deze informatie wordt gepubliceerd op de crimesite door een groep van verschillende misdaadjournalisten. Zij zijn als geen ander op de hoogte van wat er zich allemaal afspeelt in de onderwereld maar zoals gezegd ook bij de politie en justitie.
Het is zogezegd een journalistiek platform waar ook bepaalde regels gelden. Zo worden informanten altijd beschermd. De misdaad journalist begeeft zich altijd in een zeer grijs gebied. Informanten vertrouwen hem alleen als er niet met justitie wordt samengewerkt. Justitie is daarentegen altijd zeer geïnteresseerd in de informatie die de journalist heeft. Ze moeten dus zeer stevig in hun schoenen staan.
De context van Carpe Diem
Carpe Diem, je zult het vast wel eens in een woonwinkel hebben gezien op een bord of als spreuk op een huis. Maar wat betekent het eigenlijk? In de context van het verleden en het heden kennen mensen diverse betekenissen aan toe aan het spreekwoord.
Carpe Diem betekenis
Carpe Diem is een Latijns spreekwoord, afkomstig van de Romeinse dichter Horatius. De Carpe Diem betekenis is ‘Pluk de dag’. Het was bedoeld als metafoor. Stel de dingen die vandaag gedaan kunnen worden, niet uit tot morgen.
Ga je dat naar het heden vertalen is dat niet altijd even makkelijk. Vandaag de dag is de Carpe Diem betekenis voor iedereen net weer even anders. Voor velen is betekent het ‘geniet van de dag’. Hierbij gaat het dus heel duidelijk over ervaren en proeven.
Er zijn ook mensen die het interpreteren als ‘pak je kans, want hij kan zo weer zijn vervlogen’. In relatie tot mindfulness is het ook een veelgehoorde term. Leven in het hier en nu. Het gaat dan over bewust zijn.
Tot slot is er nog de relatie met het spontane leven in de trend van volg je gevoel en gooi al je planningen aan de kant. Wat betekent Carpe Diem voor jou?
Hoe herken je een storing vroegtijdig?
Stroomstoringen zijn altijd supervervelend. Niemand zit er op te wachten. Gelukkig hebben we in ons land een zeer goed en betrouwbaar gas- en elektriciteitsnetwerk. Desondanks kan het toch gebeuren dat er een keer een storing optreedt. Maar hoe herken je een storing eigenlijk?
Tips
Heb je last van een stroomstoring, controleer dan altijd allereerst de meterkast. Zijn alle zekeringen nog heel en check de aardlekschakelaar. Als dit niets oplevert, check dan bij de buren of wel stroom hebben. Zo weet je dat het niet bij jou in huis zit.
Als je geen gas hebt, controleer dan ook bij de buren of zij wel gas hebben. Is dit het geval controleer dan de hoofdkraan.
Storing melden
Als je een storing vermoed, is het altijd handig om allereerst de nationale storingsinformatiepagina te raadplegen. Als je bijvoorbeeld in het noordoosten van ons land woont, kan je op deze site zien of er een Enexis storing is. Enexis is in dit gebied de netwerkbeheerder. Als er geen Enexis storing wordt vermeld in jouw regio, kun je deze melden op het nationaal storingsnummer voor gas en stroom, 0800-9009. De medewerkers zullen aan de hand van een aantal vragen bepalen of er iemand bij je langs moet komen.
Nepnieuws van echt nieuws onderscheiden
Nepnieuws is een term die je vandaag de dag steeds vaker hoort. Donald Trump bestempelde veel nieuws, vooral wat hem niet aanstond, als ‘Fake news’. Maar wat is nepnieuws eigenlijk precies en waar komt het vandaan? Een nog belangrijkere vraag is hoe je nepnieuws van echt nieuws kunt onderscheiden.
Wat is nepnieuws
Nepnieuws zij berichten die als nieuws via verschillende kanalen de wereld in worden geslingerd. Het is een verzonnen verhaal dat op onwaarheden berust of waarbij zaken sterk zijn verdraaid. Doelstelling is vaak om de publieke opinie te beïnvloeden, onrust te stoken of winst te maken, maar de achterliggende reden kan van alles zijn. Men noemt een nepnieuws bericht ook wel een hoax. Via sociale media kunnen dergelijke berichten enorm snel worden verspreid.
Hoe herken je nepnieuws?
Nepnieuws moet je helaas zelf zien te herkennen, maar met volgende tips is dit best te doen. Schreeuwende en angstaanjagende titels wijzen vaak al op nepnieuws. Vaak worden hierbij ook nog eens zeer heftige foto’s gebruikt. In die gevallen moet er al een lampje gaan branden. Staat een bericht op een onbekende site vol met advertenties, check dan ook eens op andere betrouwbare nieuwssites. Als je niets kunt terugvinden, weet je genoeg.
Steun het Longfonds, 3 redenen!
Het Longfonds, voorheen bekend als het Astma Fonds, is een Nederlandse organisatie die als doel heeft om informatie over longziekten zoals COPD en Astma te verstrekken. Ook werven zij inkomsten waar zij wetenschappelijk onderzoek naar deze ziekten subsidiëren. Daarnaast wil het Longfonds de zorg op het gebied van longziekten verbeteren.
Waarom je het Longfonds moet steunen
Ruim 1,2 miljoen mensen in ons land hebben een longaandoening. Dankzij allerlei onderzoek komen er steeds betere medicijnen en kunnen mensen met een longaandoening steeds beter worden behandeld. Dit kost geld, enorm veel geld. Jouw steun is dan ook hard nodig.
Een ander feit is dat iedere dag weer 50 kinderen te horen krijgen dat zij astma hebben. Het zal jouw kind maar zijn. Voor goede zorg, ondersteuning aan ouders en kinderen is veel geld nodig. Jouw steun is dus absoluut noodzakelijk.
Astma voorkomen en slechte longen weer beter maken. Het kan nu nog niet, maar dat is wel waar het Longfonds naar toe wilt. Hiervoor is natuurlijk enorm veel onderzoek nodig. Daarom is het zaak dat jij ook het Longfonds steunt.
Zoals je hebt kunnen lezen is het werk van het Longfonds van enorm groot belang. Steun ze dan ook met een donatie.